Ερωτήσεις για συνέντευξη εργασίας

Ερωτήσεις για την συνέντευξη

Γνωρίστε τον υποψήφιο σας!

Κάνετε τις κατάλληλες ερωτήσεις ώστε να επιλέξετε το άτομο με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες που μπορεί να ενταχθεί άψογα σε μία επιχείρηση με τη δική σας κουλτούρα!

 

Γνωρίστε τα βασικά στοιχεία για τον υποψήφιό σας. Δώστε του την ευκαιρία να σας συστηθεί, να αποκτήσει την απαραίτητη οικειότητα με τον χώρο σας, να περιγράψει τις βασικές δεξιότητες του και την εργασιακή του εμπειρία. 

Ένας εργαζόμενος που έχει ενδιαφερθεί να μάθει στοιχεία για την εταιρεία σας, όπως το αντικείμενό της, το μέγεθός της, τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται δείχνει πως έχει μεγαλύτερη επιθυμία από τους άλλους υποψήφιους να λάβει τη συγκεκριμένη θέση. Είναι πολύ πιο πιθανό να βρείτε έναν πετυχημένο εργαζόμενο, όταν οι στόχοι του ταυτίζονται με τους στόχους της επιχείρησης, όταν βλέπει πως η προσωπική του επαγγελματική εξέλιξη συμβαδίζει με τις προοπτικές της εταιρείας σας.

Η ερώτηση αυτή θα σας βοηθήσει να βρείτε έναν εργαζόμενο παθιασμένο με το αντικείμενο του. Είναι σαφώς προτιμότερο να έχετε έναν άνθρωπο που έχει ως όνειρό του να κάνει την εργασία που του προσφέρετε, που ξυπνάει το πρωί και έρχεται στο γραφείο με όρεξη και χαρά. Έτσι μπορείτε να διακρίνετε και να αποφύγετε κάποιον υποψήφιο που αναγκάζεται να κάνει τη συγκεκριμένη εργασία επειδή δεν έχει άλλες επιλογές ή επειδή έτυχε να σπουδάσει το συγκεκριμένο αντικείμενο που αργότερα ανακάλυψε πως βρίσκει βαρετό και καθόλου ενδιαφέρον.

Ένας υποψήφιος που είναι κατάλληλος για τη θέση βλέπει τον εαυτό του στην ίδια θέση ή ακόμα καλύτερα εφόσον έχει φιλοδοξίες στο ίδιο τμήμα αλλά σε πολύ ανώτερη θέση στην επιχείρησή σας. Εάν οι βλέψεις του είναι να εργάζεται κάπου αλλού μετά από λίγα χρόνια, σιγουρευτείτε ότι αξίζει να επενδύσετε χρόνο στην εκπαίδευση του δίχως όλη αυτή η προσπάθεια να επιστρέψει στην εταιρεία σας. Εάν βλέπει τον εαυτό του "ιδανικά" σε κάποιο άλλο τμήμα της εταιρεία σας, τότε πιθανότατα θα κάνει αυτή την εργασία επειδή δεν έχει άλλες επιλογές αλλά σίγουρα δεν είναι το αντικείμενο για το οποίο έχει πάθος και όρεξη για δουλειά.

Δώστε στον υποψήφιο σας τη δυνατότητα να σας περιγράψει τις δεξιότητες που έχει αναπτύξει περισσότερο και στοιχεία της προσωπικότητάς του που είναι χρήσιμα στην εργασία του. Εάν αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που επιθυμείτε για τη θέση και ταιριάζουν στην κουλτούρα της επιχείρησής σας, μόλις βρήκατε το κατάλληλο άτομο για την εταιρεία σας.

Διακρίνετε τη διάθεση του υποψηφίου για εργασία!

Πολύ συχνά βλέπουμε να υπάρχουν μεγάλα κενά ανάμεσα στις εργασίες που έχει απασχοληθεί ένας εργαζόμενος. Στη συνέντευξη μπορείτε να μάθετε εάν στα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, επέλεξε να μην εργάζεται ή απλά απασχολούταν σε δουλειές οι οποίες δεν ήταν σχετικές με το αντικείμενο του.

Διαπιστώστε εάν ο υποψήφιος είναι μέσα στις δυνατότητές σας και εάν μπορεί να προσληφθεί από την επιχείρησή σας. Επίσης θα λάβετε μία εικόνα σχετικά με την αυτοπεποίθησή του. Πιθανότατα έχετε ήδη ορίσει το εύρος του μισθού που θα δοθεί για τη συγκεκριμένη θέση πριν τη συνέντευξη. Μπορείτε έτσι να αποφύγετε να σπαταλήσετε περισσότερο χρόνο με έναν εργαζόμενο που είναι υπερβολικά καλός αλλά και ακριβός για εσάς ενώ μπορείτε να διαπιστώσετε και κατά πόσο ικανοποιείτε τις φιλοδοξίες του.

Δώστε στον υποψήφιο την ευκαιρία να ρωτήσει ό,τι επιθυμεί είτε για τη θέση εργασίας την οποία πρόκειται να λάβει είτε για τη σχέση εργοδότη-εργαζόμενου την οποία θα αποκτήσετε. Φροντίστε να είναι όσο το δυνατό πιο ξεκάθαρες οι περιγραφές σας προς τον εργαζόμενο. Ένας συνειδητοποιημένος και ευχαριστημένος εργαζόμενος θα αποδώσει τα μέγιστα για την επιχείρησή σας.

Για περισσότερες ιδέες μπορείτε να δείτε τις 100 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για συνέντευξη!