Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης είναι πιθανό να σε ρωτήσουν ευθέως «Γιατί να προσλάβουμε εσένα;» Σίγουρα το καλύτερο είναι να μην απαντήσεις «επειδή χρειάζομαι μία δουλειά», καθώς μάλλον αυτή δεν είναι η απάντηση που περιμένει από εσένα ο άνθρωπος που σου κάνει τη συνέντευξη.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους, να απαντήσεις κάτι το οποίο θα σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην επόμενη σου εργασία.
Η ερώτηση αυτή γίνεται για να σου δοθεί η δυνατότητα να εκφράσεις, ποιά κατά τη γνώμη σου είναι η αξία που μπορείς να προσφέρεις εσύ στην επιχείρηση. Πώς μπορείς να βοηθήσεις την εταιρεία να επιτύχει τους στόχους της? Εφόσον έχεις κάνει μια μικρή έρευνα για την εταιρεία θα σου είναι πιο εύκολο να απαντήσεις καθώς θα γνωρίζεις λίγα στοιχεία παραπάνω σχετικά με τους στόχους και τη φιλοσοφία της.
Επίσης σημαντικό είναι να τονίσεις τις δεξιότητες που διαθέτεις και ταιριάζουν σε αυτό που όπως έχεις δει στην περιγραφή της θέσης, αναζητά η εταιρεία. Παράδειγμα, μία ξένη γλώσσα, η γνώση μίας συγκεκριμένης γλώσσας προγραμματισμού αλλά και στοιχεία του χαρακτήρα σου όπως π.χ. το γεγονός ότι είσαι ιδιαίτερα επικοινωνιακός, πρέπει να τονιστούν από πλευράς σου εφόσον είναι απαραίτητα για τον ρόλο τον οποίο καλείσαι να αναλάβεις. Καλό είναι όμως να αποφύγεις κλισέ εκφράσεις ή υπερβολές. Δεν είσαι ο άνθρωπος που έψαχναν τόσο καιρό επειδή απλά θα το πεις, ούτε είσαι εδώ για να λύσεις όλα τους τα προβλήματα.
Εκτός όμως από τα προσόντα με τα οποία μπορείς να συνεισφέρεις στην πρόοδο της επιχείρησης και της δική σου εργασιακής πορείας, μπορείς να τονίσεις τις αξίες σου που ταυτίζονται με της εταιρείας. Η αγάπη σου για τις τεχνολογικές εξελίξεις και η όρεξή σου να λάβεις ενεργά μέρος στην ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων σίγουρα θα βοηθήσει αν η συνέντευξη είναι σε μία τεχνολογική start-up. Δε χρειάζεται να το παρακάνεις, αλλά είναι καλό να δείξεις ότι ταιριάζεις στην επιχείρηση και θες να συμβάλεις στην εκπλήρωση των σκοπών της, μέσα από την εργασία σου.
Όταν απαντάς τη συγκεκριμένη ερώτηση πρέπει να διαθέτεις την ανάλογη αυτοπεποίθηση. Αν δεν είσαι σίγουρος/η εσύ ότι είσαι ο κατάλληλος/η για αυτή τη θέση, πώς θέλεις να σου την εμπιστευτεί ένας ξένος; Θα κάνεις λοιπόν το καλύτερο που μπορείς με βάση τα προσόντα σου και κρίνοντας από όσα έχεις διαβάσει για τη θέση είσαι ο πλέον κατάλληλος/η. Φρόντισε μόνο, τώρα που θα σε προσλάβουν να το δείξεις και στην πράξη.
Κάνε μία πρόβα την απάντηση σου από την προηγούμενη μέρα. Μην προσπαθήσεις όμως να παπαγαλίσεις γιατί μπορεί κάτι να πάει στραβά και να τα κάνεις θάλασσα. Για να νιώσεις μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείς να προετοιμαστείς για ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν από τις απαντήσεις που θα δώσεις. Μείνε συγκεντρωμένος στον στόχο σου και είμαστε σίγουροι ότι θα τα πας περίφημα.