Χρήσιμες οδηγίες για το βιογραφικό

Κέρδισε την πρώτη ματιά!

Μεγάλο ρόλο στην επιλογή του υποψηφίου εργαζομένου παίζει η ορθή και λειτουργική σύνταξη του βιογραφικού.

Ένα μεγάλο ποσοστό υποψηφίων που κάνουν αίτηση για μια δουλειά, αποκλείονται αμέσως από τους ανθρώπους που δέχονται το βιογραφικό τους. Αυτό συμβαίνει λόγω πολύ κακής σύνταξής του και όχι επειδή δεν πληρούν τα κριτήρια για την θέση! Επίσης συμβάλλουν αρνητικά οι περιττές πληροφορίες, η έλλειψη συνοχής και ευπαρουσίαστης δομής του αρχείου και οι εξωπραγματικά πολλές ικανότητες. 

Οι άνθρωποι που θα δουν το βιογραφικό σας, δηλαδή Recruiters, HR Managers, ή απλά ο ιδιοκτήτης μια μικρομεσαίας επιχείρησης, θα σχηματίσουν μια εικόνα για το βιογραφικό από την πρώτη ματιά. Φρόντισε το βιογραφικό σου να κερδίσει τις εντυπώσεις ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες που θα βρεις παρακάτω. Μπορείς επίσης να κατεβάσεις δωρεάν τα δύο πρότυπα βιογραφικά που προτείνει το jobistas.gr. Το πρώτο είναι ιδανικό να το αποθηκεύσετε σε μορφή pdf. Το δεύτερο μπορείτε να το στείλετε είτε αυτούσιο σε μορφή word, είτε σε μορφή pdf.

Αν έχεις αποφοιτήσει πρόσφατα και δεν έχεις προϋπηρεσία, θα βρεις ένα πιο κατάλληλο πρότυπο καθώς και μερικές συμβουλές σε ένα πρόσφατο άρθρο μας.

Σε περίπτωση που θες την άποψη μας, μπορείς να ανεβάσεις το βιογραφικό σου στην φόρμα που θα βρεις παρακάτω. Εμείς θα σου απαντήσουμε τι μας αρέσει ή τι θα αλλάζαμε εάν ήμασταν στη θέση σου.

Ξεκινάμε με τα βασικά.

Όταν συντάσσουμε το βιογραφικό μας πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή να μην έχουμε ορθογραφικά λάθη. Ο εργοδότης ή ο υπευθυνος του τμήματος ανθρωπινου δυναμικού είναι πολύ πιθανόν να απορρίψει το βιογραφικό μας, πριν καν το διαβάσει εάν δει πως υπάρχουν ορθογραφικά λάθη καθώς προδίδουν βιασύνη, έλλειψη επιμέλειας και προχειρότητα.

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κάποιος που θα δει το βιογραφικό σου είναι το μέγεθός του και αν οι πληροφορίες που θέλει να μάθει όπως η εκπαίδευση, η ηλικία και η εμπειρία, παρέχοντα "ξεκούραστα". Δηλαδή αν είναι όμορφα διακριτές, και δεν περιτριγυρίζονται από πληροφορίες που δεν ενδιαφέρουν κανέναν.

Οι σπουδές σου είναι σημαντικές. Είναι όμως πολύ σημαντικό για τον επόμενο εργοδότη σου να ξέρει την προϋπηρεσία σου. Γι' αυτό τον λόγο καλό είναι στο βιογραφικό σου να αναφέρεται πρώτα η προϋπηρεσία σου καθώς δείχνει τα αντικείμενα που έχεις εξειδικευτεί μέσα από τη δουλειά σου καθώς και άλλα στοιχεία που μπορεί να ενδιαφέρουν τον εργοδότη σου όπως ο κλάδος στον οποίο έχεις εργαστεί. 

Μην παραλήψεις να αναφέρεις τις χρονολογίες(τουλάχιστον μήνα και έτος) που δούλεψες σε κάθε εταιρεία καθώς και μερικά βασικά πράγματα που περιλάμβανε η καθημερινή σου εργασία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά την προσωπική μας άποψη και εμπειρία, δεν αξίζει να συμπεριλαμβάνονται στην προϋπηρεσία σου εργασίες που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο της πιθανής θέσης εργασίας. Ωστόσο είναι χρήσιμο να τις αναφέρεις σε περίπτωση που ερωτηθείς στη συνέντευξη καθώς τα μεγάλα κενά ανάμεσα στις εργασίες που έχεις απασχοληθεί μπορεί να προξενήσουν κακή εντύπωση στον επόμενο εργοδότη σου.

Αν δεν έχεις προϋπηρεσία και ψάχνεις την πρώτη σου δουλειά, ξεκινάς το βιογραφικό σου με τις σπουδές σου. Τονίζεις τα θετικά των σπουδών σου(όπως π.χ. ένα καλός βαθμός πτυχίου) και τα υπόλοιπα προσόντα σου όπως διάφορες πιστοποιήσεις που μπορεί να έχεις, πτυχία ξένων γλωσσών κτλ. Σύντομα θα σου δοθεί μια ευκαιρία όπως σε όλους μας. Μη σταματάς να ψάχνεις και μην το βάζεις κάτω! Ξέρουμε πόσο ψυχοφθόρο είναι να δυσκολεύεσαι να βρεις την πρώτη σου δουλειά αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένας δεν θα σου δώσει μια ευκαιρία αν πρώτα δεν μάθει ότι ψάχνεις γι' αυτή.

Χρήσιμο tip. Μην ξεχάσεις να ενημερώσεις όλους τους γνωστούς και φίλους σου ότι ψάχνεις για δουλειά στον συγκεκριμένο κλάδο. Είναι πολύ πιθανό να σε εμπιστευτεί κάποιος εργοδότης αν του πει έναν καλό λόγο για σένα ένας άνθρωπος του οποίου τη γνώμη εκτιμάει.

Σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει απάντηση με ένα ναι ή ένα όχι. Δεν είναι υποχρεωτικό και είναι προσωπική σου επιλογή.

Στην περίπτωση όμως που επιλέξεις να βάλεις φωτογραφία, θα πρέπει η φωτογραφία σου να ταιριάζει με την επαγγελματική σοβαρότητα της θέσης που προσπαθείς να προσληφθείς. Φωτογραφίες από νυχτερινή διασκέδαση, το γυμναστήριο ή την παραλία μπορεί να είναι η αιτία που θα απορριφθείς χωρίς να προλάβουν να αξιολογηθούν τα υπόλοιπα προσόντα σου.

Η συνολική εμφάνιση του βιογραφικού σου παίζει σημαντικό ρόλο. Αυτό δε σημαίνει ότι το βιογραφικό πρέπει να είναι έργο τέχνης και να έχει πολύπλοκα πράγματα. Πρέπει να είναι ευανάγνωστο, όσο το δυνατόν πιο συμμετρικό, να έχει ομαδοποιημένα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται, να μην έχει υπερβολικά λίγες ή υπερβολικά πολλές πληροφορίες και να κάνει μία θετική πρώτη εντύπωση που θα σου δώσει την ευκαιρία να φτάσεις στο στάδιο των συνεντεύξεων.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να μοιάζουν αυτονόητα σε πολλούς. Ωστόσο τα γράφουμε καλοπροαίρετα καθώς η εμπειρία μας έχει δείξει ότι δεν είναι αυτονόητα για όλους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των βιογραφικών απορρίπτεται πριν αξιολογηθούν τα προσόντα του υποψηφίου. Τα παραπάνω λάθη μπορεί να φανερώνουν λανθασμένα στοιχεία σχετικά με τον χαρακτήρα του υποψηφίου ή τουλάχιστον έτσι να φαίνεται στον άνθρωπο που θα αξιολογήσει το βιογραφικό σου. Ο εργοδότης απαιτεί από τον υπάλληλό του μια σχετική σοβαρότητα, συνέπεια και αφοσίωση στα καθήκοντα του. Μην ξεχνάς βέβαια ότι τα ίδια στοιχεία πρέπει να απαιτείς κι εσύ από τον εργοδότη σου. Ο σεβασμός οφείλει να είναι αμοιβαίος ώστε μια εργασιακή σχέση να είναι επιτυχημένη.

Για να δει ένας εργοδότης το βιογραφικό σου πρέπει να φτάσει στα χέρια του. Συμπλήρωσε τώρα όλα τα πεδία στο προφίλ σου στο jobistas.gr και στην ενότητα "βιογραφικό" και κάνε τη διαδικασία πιο εύκολη. Όλα τα site εύρεσης εργασίας χρησιμοποιούνε εργαλεία για να βοηθήσουν τον εργοδότη να ελέγξει πιο γρήγορα τα βιογραφικά. Αν δεν συμπληρώσεις τα στοιχεία σου, μειώνεις τις πιθανότητες να κατεβάσει ο εργοδότης το βιογραφικό σου.

Αποστολή Βιογραφικού στο jobistas για δωρεάν διόρθωση