Το σημερινό μου άρθρο – προβληματισμός προέκυψε τόσο μέσα από την επαγγελματική μου εμπειρία όσο και μετά από συζητήσεις με φίλους και γνωστούς. Όλο και πιο συχνά υποψήφιοι μου περιγράφουν χρονοβόρες και δυσκίνητες διαδικασίες πρόσληψης από εταιρείες. Διαδικασίες που συχνά έχουν ως αποτέλεσμα ο υποψήφιος να σκεφτεί και να αναρωτηθεί “μα καλά, πόσες συνεντεύξεις ακόμα πρέπει να περάσω μέχρι να με ενημερώσουν αν επιθυμούν να με προσλάβουν ή όχι;”. Η ανάγκη για μείωση του ρίσκου μίας πρόσληψης είναι κατανοητή αλλά η υπερβολή μπορεί συχνά να οδηγήσει στην απώλεια ενός υποψηφίου που θα φέρει πραγματική αξία στην επιχείρηση.
Οι ικανοί υποψήφιοι συνήθως λαμβάνουν και πολλές προτάσεις. Ως εκ τούτου είναι πιο πιθανό να μην σκοπεύουν να μπουν σε μία μακροχρόνια διαδικασία αλλαγής επαγγελματικού περιβάλλοντος. Ακόμα και αν η εταιρεία είναι μία πολυεθνική με σύγχρονο περιβάλλον εργασίας και καλές αμοιβές. Πρόσφατα φίλη μου στον τεχνολογικό κλάδο πήρε την απόφαση να αλλάξει εργασία κυνηγώντας το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της καριέρας της. Έκανε αίτηση για θέση σε πολυεθνική εταιρεία. Συμμετείχε σε τέσσερις συνεντεύξεις στις περισσότερες από τις οποίες χρειάστηκε να απαντήσει στις ίδιες ερωτήσεις. Η διαδικασία αυτή πήρε περισσότερο από έναν μήνα και όταν η εταιρεία δεν της ξεκαθάρισε πόσες ακόμα συνεντεύξεις θα χρειαστεί μέχρι να ληφθεί η οριστική απόφαση, απλά επέλεξε μία άλλη εταιρεία η οποία της προσέφερε ένα εξίσου ελκυστικό πακέτο εργασίας μετά από δύο συνεντεύξεις που έλαβαν χώρα μέσα στην ίδια εβδομάδα, μία που αφορούσε καθαρά το τεχνικό κομμάτι και μία που επικεντρώθηκε κυρίως σε προσωπικά χαρακτηριστικά και το οικονομικό. Αξίζει τον κόπο για έναν ικανό εργαζόμενο να αναλώσει τόσο χρόνο για την εύρεση μίας νέα εργασίας; Πόσο μειώνει το ρίσκο μίας λάθους πρόσληψης μία τόσο πολύπλοκη διαδικασία και πόσα ταλέντα απομακρύνει από την επιχείρηση; Προσφέρει κάτι ουσιαστικό η ύπαρξη περισσότερων από τρεις συνεντεύξεις; Αυτό είναι φυσικά κάτι το οποίο κάθε επιχείρηση μπορεί μόνη της να σταθμίσει. Στην εποχή μας όμως η εύρεση των κατάλληλων στελεχών με συγκεκριμένα περιζήτητα skills δυσκολεύει όλο και περισσότερο και η λογική λέει ότι θα επικρατήσουν όσοι προσαρμοστούν.
Αν τώρα είσαι υποψήφιος η μοναδική συμβουλή που θα σου δώσουμε είναι η εξής: Συμπεριέλαβε τις παρακάτω ή παρεμφερείς ερωτήσεις ευγενικά στην πρώτη σου συνέντευξη, όταν ο άνθρωπος της εταιρείας σου ζητήσει να του πεις αν έχεις εσύ κάποιες ερωτήσεις.
-“Πόσες συνεντεύξεις περιλαμβάνει η διαδικασία της πρόσληψης και με τι περιεχόμενο;”
-“Υπάρχει κάποιο ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα;”
Στη συνέχεια και σε συνδυασμό με την περιγραφή της θέσης, τις προοπτικές και φυσικά το οικονομικό κομμάτι θα είσαι σε θέση να αποφασίσεις αν αξίζει τον χρόνο σου!