Η ερώτηση σχετικά με τις αδυναμίες σου σε μία συνέντευξη εργασίας είναι σίγουρα από τις πιο δύσκολες που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις.
Τι πρέπει να περιλαμβάνει η απάντησή σου?
Υπάρχουν στοιχεία που πρέπει να αποφύγεις?
Ποιές είναι οι παγίδες που κρύβει?
Ας δούμε μερικές συμβουλές έτσι ώστε να είσαι έτοιμος/η την κρίσιμη στιγμή.
Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα άρθρα μας προτείνουμε πάντα να είσαι ειλικρινής. Ωστόσο αντιλαμβάνεσαι κι εσύ ότι αν αναφέρεις μια αδυναμία η οποία έρχεται σε σύγκρουση με τα προσόντα που χρειάζεσαι για να πάρεις τη θέση, τότε χάνεις κάθε πιθανότητα επιτυχίας. Αν για παράδειγμα δίνεις μία συνέντευξη για τη θέση του πωλητή, δεν μπορείς να αναφέρεις ως αδυναμία σου το γεγονός ότι είσαι ντροπαλός/η και δυσκολεύεσαι στην επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Μήπως τελικά δεν είναι αυτή η θέση κατάλληλη για σένα?
Ένα δεύτερο στοιχείο που πρέπει να έχεις στο νου σου είναι ότι ο άνθρωπος που σου παίρνει τη συνέντευξη θέλει να δει πως μπορείς να διαχειριστείς μια δύσκολη και πιεστική κατάσταση όπως εκείνη ακριβώς τη στιγμή.
Σκέψου κάτι έξυπνο που θα μετατρέψει την αδυναμία σου σε προσόν. Αν απαντήσεις για παράδειγμα “δίνω έμφαση στη λεπτομέρεια και αυτό μπορεί να μου κοστίζει μερικές φορές σε χρόνο”, παρά το γεγονός ότι δείχνει μια αδυναμία σου, αποτελεί προσόν για μία θέση όπου απαιτείται υψηλή ακρίβεια και αποφυγή λαθών. Βέβαια θα ήταν μία λανθασμένη απάντηση αν η συνέντευξη αφορούσε ειδικότητα που απαιτεί ταχύτητα και μηχανική αποτελεσματικότητα.
Ένα ωραίο χαρακτηριστικό που μπορείς να προβάλεις και θέλει σίγουρα να δει ο επόμενος εργοδότης σου είναι ότι προσπαθείς να βελτιώσεις τους τομείς που γνωρίζεις πως υστερείς. Όταν αναφέρεις μια αδυναμία σου καλό είναι να τονίσεις και την προσπάθεια που κάνεις για να τη διορθώσεις. “Γνωρίζω καλά αγγλικά αλλά παρακολουθώ μαθήματα και θα δώσω για proficiency σε έξι μήνες έτσι ώστε να είμαι σε άριστο επίπεδο”.
“Δεν έχω κάποια αδυναμία και θα το διαπιστώσετε κι εσείς αν με επιλέξετε”. Σοβαρά τώρα, ποιός νομίζεις ότι είσαι, θα αναρωτηθεί ο άνθρωπος που σου παίρνει τη συνέντευξη. “Η μόνη μου αδυναμία είναι ότι δουλεύω πάρα πολύ”. Όχι, τέτοιες απαντήσεις δεν θα σε βοηθήσουν. Όλοι είμαστε άνθρωποι και έχουμε αδυναμίες. Το μόνο που φανερώνουν αυτές οι απαντήσεις είναι ανειλικρίνεια και έλλειψη αυτογνωσίας. Δε θα σε φέρουν πιο κοντά στη θέση που θέλεις αλλά θα σε απομακρύνουν.
Κάνε μία πρόβα την απάντηση σου από την προηγούμενη μέρα. Μην προσπαθήσεις όμως να παπαγαλίσεις γιατί μπορεί κάτι να πάει στραβά και να τα κάνεις θάλασσα. Για να νιώσεις μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείς να προετοιμαστείς για ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν από τις απαντήσεις που θα δώσεις. Μείνε συγκεντρωμένος στον στόχο σου και είμαστε σίγουροι ότι θα τα πας περίφημα.