Έχετε εσείς κάποια ερώτηση σχετικά με τη θέση ή την εταιρεία? – Συνέντευξη Εργασίας

Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης πιθανότατα θα σε ρωτήσουν «Έχετε εσείς κάποια ερώτηση να μας κάνετε σχετικά με τη θέση ή την εταιρεία;» Είναι συνηθισμένο είτε από ευγένεια είτε από φόβο ο υποψήφιος να μην κάνει κάποια ερώτηση και να δίνει μια απάντηση όπως «σας ευχαριστώ πολύ έχω καλυφθεί σε όλα τα ζητήματα». Ακόμα όμως και αν πραγματικά στη συνέντευξη έχουν καλυφθεί πολλές λεπτομέρειες, εφόσον πραγματικά σε ενδιαφέρει να είσαι το άτομο που θα προσληφθεί, η απάντηση που θα δόσεις πρέπει να είναι «Ναι, έχω.»

 

Ο λόγος που πρέπει να κάνεις ερωτήσεις, είναι ότι με τον τρόπο αυτό δείχνεις πραγματικό ενδιαφέρον για τη δουλειά την οποία πρόκειται να ξεκινήσεις. Μην ξεχνάς ότι ανάμεσα σε δύο υποψηφίους με εξίσου καλές δεξιότητες και στοιχεία στον χαρακτήρα, ο εργοδότης θα επιλέξει εκείνον που φαίνεται να θέλει περισσότερο τη δουλειά, καθώς ή όρεξη και η αγάπη για το αντικείμενο εργασίας είναι κάτι που συνδέεται με αυξημένη παραγωγικότητα.

Ετοίμασε μερικές ερωτήσεις από πριν.

Επειδή πιθανότατα δεν μπορείς να γνωρίζεις τι θα έχει ήδη συζητηθεί στη συνέντευξη και ποια κομμάτια του εργασιακού σου ρόλου θα αναλυθούν, είναι καλό να έχεις σκεφτεί από πριν και πιθανόν να έχεις σημειώσει μερικές ερωτήσεις με διαφορετικά στοιχεία, έτσι ώστε να μπορείς να διαλέξεις την κατάλληλη ή τις κατάλληλες που θέλεις να κάνεις εκείνη τη στιγμή. Οι ερωτήσεις αυτές μπορεί να έχουν  να κάνουν τόσο με τον ρόλο σου στην εταιρεία, τις καθημερινές εργασίες που θα κληθείς να διεκπεραιώσεις, τις ιεραρχικές σχέσεις που υπάρχουν όπως ποιός θα είναι άμεσα προϊστάμενος σου, τις πρώτες εργασίες που θα κληθείς να κάνεις άμεσα μετά την πρόσληψη αλλά και στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ίδια την εταιρεία, την οργάνωση, το μέγεθός της, τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται κτλ. Στο τελευταίο κομμάτι μπορείς να δείξεις και πάλι το ενδιαφέρον σου, κάνοντας μία ερώτηση όπως «γνωρίζω ότι η εταιρεία κάνει εξαγωγές σε πολλές χώρες. Τι ποσοστό των εργασιών της προέρχεται περίπου από την εσωτερική αγορά και τι από το εξωτερικό?».

Κάνε την κατάλληλη ερώτηση την κατάλληλη στιγμή.

Είναι σημαντικό να κάνεις την κατάλληλη ερώτηση στην κατάλληλη στιγμή. Είναι για παράδειγμα πιο εύκολο να σου απαντηθούν ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με τις καθημερινές εργασίες σου όταν θα γίνει συνέντευξη με ένα στέλεχος του τμήματος, ενώ μπορείς να μάθεις πιο εύκολα γενικές πληροφορίες για την εταιρεία κατά τις πρώτες συνεντεύξεις με το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού. Γι’ αυτό μία πρώτη ερώτηση που μπορείς να κάνεις είναι πόσες συνεντεύξεις περιλαμβάνει η διαδικασία πρόσληψης που καλείσαι να περάσεις.

Ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με το οικονομικό ή ζητήματα όπως οι άδειες, εφόσον είναι πολύ συγκεκριμένες και σου έχει δοθεί ήδη μια εικόνα, είναι καλό να γίνονται κατά τα τελευταία στάδια συνεντεύξεων για να μη δοθεί η εντύπωση ότι αποτελούν τη μοναδική σου προτεραιότητα.

Εκμεταλλεύσου μία πάσα που θα προκύψει από  την ερώτηση που θα κάνεις.

Είναι πολύ πιθανό η ερώτηση που θα κάνεις να επιστρέψει μία άλλη ερώτηση σε εσένα. Για παράδειγμα αν ρωτήσεις ποιες είναι οι πρώτες εργασίες που θα κληθείς να αντιμετωπίσεις με την πρόσληψη σου, είναι πιθανό αφού σου δοθεί η απάντηση να σου γίνει η ερώτηση πως σκοπεύεις να αντιμετωπίσεις τη συγκεκριμένη κατάσταση. Εδώ θα σου δοθεί μία ωραία ευκαιρία να παρουσιάσεις ένα μέρος τόσο των δεξιοτήτων σου όσο και της ικανότητας σου να αντιμετωπίζεις προκλήσεις.

Ετοιμάσου από πριν.

Κάνε μία πρόβα την απάντηση σου από την προηγούμενη μέρα. Μην προσπαθήσεις όμως να παπαγαλίσεις γιατί μπορεί κάτι να πάει στραβά και να τα κάνεις θάλασσα. Για να νιώσεις μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείς να προετοιμαστείς για ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν από τις απαντήσεις που θα δώσεις. Μείνε συγκεντρωμένος/η στον στόχο σου και είμαστε σίγουροι ότι θα τα πας περίφημα.

  • Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση

Αφήστε ένα σχόλιο