Πες μου λίγα πράγματα για τον εαυτό σου – Συνέντευξη Εργασίας

Όταν πηγαίνεις σε μία συνέντευξη εργασίας, το πρώτο πράγμα που ζητείται είναι να πεις λίγα πράγματα για τον εαυτό σου. Είναι μία από τις ερωτήσεις που θα συναντήσεις πιο συχνά.

Τι θέλουν όμως να μάθουν πραγματικά από εσένα?

Τι πρέπει να αναφέρεις και τι να αποφύγεις για να πάει καλά η υπόλοιπη συνέντευξη?

Η ερώτηση δεν αφορά την προσωπική σου ζωή αλλά το επαγγελματικό σου προφίλ

Πιθανότατα ο άνθρωπος που σου κάνει την συνέντευξη δεν θέλει να μάθει πως λένε τον σκύλο σου. Η απάντηση που πρέπει να δώσεις σε αυτή την ερώτηση έχει να κάνει με το επαγγελματικό σου παρελθόν, τις εμπειρίες και τις δεξιότητες που έχεις ή τις σπουδές σου πάνω στο αντικείμενο της θέσης για την οποία έχεις κάνει αίτηση.

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα καθορίσει τη ροή της συνέντευξης. Προσπάθησε να κάνεις μία σύντομη περίληψη του εργασιακού σου παρελθόντος που σχετίζεται με τη θέση την οποία διεκδικείς. Αν είσαι νέος με λίγη ή καθόλου προϋπηρεσία προσπάθησε να τονίσεις στοιχεία της εκπαίδευσής σου, πιστοποιήσεις και δεξιότητες που σε καθιστούν κατάλληλο για τη συγκεκριμένη εργασία. 

Τόνισε μερικά στοιχεία του χαρακτήρα σου που ταιριάζουν στη θέση και στη συνέχεια εξήγησε γιατί θέλεις να πάρεις τη δουλειά.

Προσπάθησε να μην αναφέρεις στοιχεία που αφορούν την προσωπική σου ζωή. Αν ενδιαφέρονται για κάτι συγκεκριμένο μπορούν να σου κάνουν ερώτηση και να το μάθουν. Η οικογενειακή σου κατάσταση, το πόσα παιδιά έχεις και αν μετακομίζεις συχνά μπορεί να δημιουργήσουν ανασφάλεια στον εργοδότη σχετικά με το μέλλον σου στην εταιρεία. Για παράδειγμα αν αναφέρεις ότι έχεις ένα παιδί που πηγαίνει σχολείο μπορεί να φανταστεί ότι θα καθυστερείς συχνά τα πρωινά ή ότι θα χρειάζεται να λείπεις για τις συναντήσεις δασκάλων με γονείς. Μπορεί δηλαδή να αναπτύξει υποσυνείδητα απίθανα σενάρια, δίχως να έχεις δώσει κάποιο σχετικό δικαίωμα, κάτι το οποίο δεν θέλεις.

Δοκίμασε να έχεις έτοιμη την απάντηση από την προηγούμενη μέρα. Μην την αναφέρεις σαν ποιηματάκι, απλά μπορείς να έχεις μερικά bullets στο μυαλό σου.

-“Είμαι απόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Εργάστηκα στην εταιρεία άλφα για πέντε χρόνια ως βοηθός λογιστή. Στη συνέχεια ανέλαβα προϊστάμενος λογιστηρίου στην εταιρεία βήτα όπου εργαζόμουν μέχρι τον προηγούμενο μήνα.”

-“Μου αρέσουν οι θέσεις ευθύνης γιατί καλείσαι να ασχοληθείς κάθε μέρα με κάτι καινούριο. Είμαι οργανωτικός και δίνω έμφαση στις λεπτομέρειες. Φροντίζω οι δουλειές που αναλαμβάνω να ολοκληρώνονται και είμαι πολύ αυστηρός στα χρονοδιαγράμματα των εργασιών.”

-“Ψάχνω μία νέα πρόκληση στην καριέρα μου και η θέση του Οικονομικού Διευθυντή σε μία εταιρεία όπως η δική σας είναι αυτό ακριβώς που αναζητώ”

Αν θέλεις να νιώσεις μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείς να προετοιμαστείς για ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν από τις απαντήσεις που θα δώσεις. Μείνε συγκεντρωμένος στον στόχο σου και είμαστε σίγουροι ότι θα τα πας περίφημα.

  • Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση

Αφήστε ένα σχόλιο