Ποιά επαγγέλματα απειλούνται από την τεχνητή νοημοσύνη?

Ρωτήσαμε το ChatGPT να μας πει τα επαγγέλματα τα οποία απειλούνται περισσότερο από την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, Θεωρήσαμε ότι ως insider θα γνωρίζει καλύτερα και θα μας αποκαλύψει τα μυστικά του σχέδια…

Ρομποτ με Τεχνητη Νοημοσυνη κανει εργασία

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανησυχίες για το μέλλον πολλών επαγγελμάτων. Αν και η AI δημιουργεί νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας, υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς όπου η αυτοματοποίηση και οι έξυπνες μηχανές ενδέχεται να αντικαταστήσουν τον ανθρώπινο παράγοντα. Παρακάτω αναλύονται τα επαγγέλματα που απειλούνται περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη.

1. Επαγγέλματα στη Βιομηχανία και την Κατασκευή

Η βιομηχανία και οι κατασκευές είναι από τους τομείς που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την αυτοματοποίηση. Τα ρομπότ και τα συστήματα AI μπορούν να εκτελούν επαναλαμβανόμενες και μονότονες εργασίες με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα από τους ανθρώπους. Παραδείγματα τέτοιων επαγγελμάτων περιλαμβάνουν:

  • Εργάτες γραμμής παραγωγής: Τα ρομπότ μπορούν να συναρμολογούν προϊόντα, να συσκευάζουν και να εκτελούν άλλες λειτουργίες παραγωγής.
  • Επιθεωρητές ποιότητας: Η AI μπορεί να ανιχνεύει ελαττώματα και αποκλίσεις στα προϊόντα με μεγαλύτερη ακρίβεια από τον άνθρωπο.

2. Επαγγέλματα στα Οικονομικά και την Λογιστική

Οι εργασίες στους τομείς των οικονομικών και της λογιστικής είναι συχνά βασισμένες σε δεδομένα και κανόνες, κάνοντάς τες κατάλληλες για αυτοματοποίηση μέσω AI. Επαγγέλματα που απειλούνται περιλαμβάνουν:

  • Λογιστές και φοροτεχνικοί: Τα λογιστικά προγράμματα AI μπορούν να διαχειρίζονται βιβλία, να υπολογίζουν φόρους και να εκτελούν οικονομικές αναλύσεις (Ελαφρώς αδύνατο στην ελληνική πραγματικότητα που οι νόμοι αλλάζουν κάθε μέρα θα σχολιάσουμε εμείς).
  • Αναλυτές δεδομένων: Τα συστήματα AI μπορούν να αναλύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, εντοπίζοντας πρότυπα και τάσεις πιο γρήγορα από τον άνθρωπο.

3. Επαγγέλματα στη Μεταφορά και την Εφοδιαστική Αλυσίδα

Η ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης και των ευφυών συστημάτων logistics σημαίνει ότι οι παραδοσιακοί ρόλοι στη μεταφορά και την εφοδιαστική αλυσίδα ενδέχεται να μειωθούν. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μειωθούν οι απασχολούμενοι ως:

  • Οδηγοί φορτηγών και ταξί: Τα αυτόνομα οχήματα θα μπορούν να εκτελούν μεταφορές χωρίς την ανάγκη ανθρώπινου οδηγού.
  • Διαχειριστές αποθηκών: Τα ρομπότ θα μπορούν να διαχειρίζονται τις αποθήκες, εκτελώντας την αποθήκευση και την ανάκτηση των προϊόντων.

4. Επαγγέλματα στην Εξυπηρέτηση Πελατών

Οι ευφυείς βοηθοί και τα chatbots έχουν ήδη αρχίσει να αντικαθιστούν ανθρώπους σε θέσεις εξυπηρέτησης πελατών. Επαγγέλματα που κινδυνεύουν με μείωση προσωπικού μπορεί να είναι τα παρακάτω:

  • Εκπρόσωποι εξυπηρέτησης πελατών: Τα chatbots και οι φωνητικοί βοηθοί μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις και να παρέχουν υποστήριξη χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
  • Ταμίες: Τα αυτοεξυπηρετούμενα συστήματα και τα αυτόματα ταμεία μειώνουν την ανάγκη για ανθρώπους ταμίες στα καταστήματα.

5. Επαγγέλματα στις Διοικητικές και Υποστηρικτικές Λειτουργίες

Η αυτοματοποίηση των διοικητικών εργασιών είναι ένας άλλος τομέας όπου η AI επιφέρει αλλαγές. Επαγγέλματα που μπορεί να επηρεαστούν περιλαμβάνουν τις εξής ειδικότητες:

  • Διοικητικοί βοηθοί και γραμματείς: Η διαχείριση ημερολογίων, η αρχειοθέτηση και άλλες διοικητικές εργασίες μπορούν να αυτοματοποιηθούν.
  • Υπάλληλοι εισαγωγής δεδομένων: Τα συστήματα AI μπορούν να επεξεργάζονται και να καταχωρούν δεδομένα με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια.
Ρομποτ με τεχνητη νοημοσυνη κανει εργασίες σε εργοστασιο

Συμπέρασμα

Είναι σαφές ότι η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει σημαντικές αλλαγές στον εργασιακό χώρο. Παρόλο που πολλοί τομείς εργασίας απειλούνται από την αυτοματοποίηση, δημιουργούνται επίσης νέες ευκαιρίες για όσους είναι πρόθυμοι να προσαρμοστούν και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες. Η συνεχής εκπαίδευση και η επανειδίκευση θα είναι κλειδιά για την επιτυχία σε μια αγορά εργασίας που μετασχηματίζεται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Contact with us!
Discover your next opportunity

Stay in touch with our newsletter

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Copyright © 2024 | jobistas.gr. All Rights Reserved. Designed by Banana Studios

Find us on: