Φτάσαμε λοιπόν σε μία από τις αγαπημένες μου ερωτήσεις!
«Πώς φαντάζεσαι την καριέρα σου σε πέντε χρόνια από σήμερα» ή «πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου στην εταιρεία μας σε πέντε χρόνια από σήμερα»?
Τη συγκεκριμένη ερώτηση θα σας την κάνουν σχεδόν πάντα. Ο άνθρωπος που σας παίρνει τη συνέντευξη θα βγάλει πολλά συμπεράσματα από την απάντησή σας. Εάν η ερώτηση γίνει μάλιστα προς το τέλος της συνέντευξης είναι πολύ πιθανό να είναι αυτή που θα γείρει τη ζυγαριά είτε προς τη θετική είτε προς την αρνητική πλευρά. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα να είναι ο λόγος που κάποιες φορές, ενώ έχετε την εντύπωση οτι τα πήγατε εξαιρετικά και έχετε όλα τα προσόντα για τη θέση, δεν τη λάβατε.
Στις επιχειρήσεις αρέσει να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με φιλοδοξίες, που δε δείχνουν πως θα μείνουν στάσιμοι. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν ότι ο εργαζόμενος θα δείχνει ζήλο για τη δουλειά του, θα προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις έτσι ώστε να εξελιχθεί και αυτό θα βοηθήσει την επιχείρηση να πετύχει τους δικούς της στόχους. Μία απάντηση του τύπου ” σε πέντε χρόνια θα ήθελα να ήμουν επικεφαλής του τμήματος” ή “Σε πέντε χρόνια θα μου άρεσε να ηγούμαι μιας ομάδας εργαζομένων πάνω στο αντικείμενο” θα ήταν μια καλή απάντηση. Ωστόσο πρόσεξε μην το παρακάνεις. Η εταιρεία δεν πρέπει να πιστέψει ότι σε πέντε χρόνια θα έχεις φύγει και θα έχεις φτιάξει τη δική σου εταιρεία που θα την ανταγωνίζεται, ούτε ότι θα βάζεις παγίδες στον CEO για να του φας τη θέση…
Είναι πολύ σημαντικό να δείξεις στην επιχείρηση οτι διαθέτεις διάθεση για μάθηση. Μέσα από την απάντησή σου, μπορείς να τονίσεις αυτό το περιζήτητο χαρακτηριστικό, το οποίο διαθέτουν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι σε υψηλές θέσεις που αμοίβονται πλουσιοπάροχα. Η διάθεση για μάθηση είναι αυτή που μπορεί να παίξει την ρόλο της για να μην μείνεις στάσιμος στην ιεραρχία και οι επιχειρήσεις το επιζητούν καθώς είναι ζωντανοί οργανισμοί που πρέπει να προσαρμόζονται στις εξελίξεις και αντιπαθούν τη στασιμότητα. -“Σε πέντε χρόνια που θα έχω τελειώσει τη γλώσσα που μαθαίνω τώρα, φαντάζομαι τον εαυτό μου προϊστάμενο στις πωλήσεις όλης τη περιοχής/χώρας που μιλούν αυτή τη γλώσσα και κάνει εξαγωγές η εταιρεία μας”.
Οι επιχειρήσεις θέλουν να εξελίσσονται και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν εξελίσσονται οι εργαζόμενοί της. Προσπάθησε να ταυτίσεις τις φιλοδοξίες σου με αυτές της επιχείρησης. Αν για παράδειγμα κάνεις συνέντευξη για να αναλάβεις το νεοσύστατο τμήμα προμηθειών μιας μικρομεσαίας αλλά ταχαίως αναπτυσσόμενης επιχείρησης μπορείς να πεις οτι “σε πέντε χρόνια, φροντίζοντας να κάνω απο την πλευρά μου ο,τι καλυτερο για να μεγαλώσει η εταιρεία, ελπίζω να είμαι προϊστάμενη του τμήματος προμηθειών που τότε μπορεί να έχει φτάσει τους 3-4 υπαλλήλους”.
Ένα συνηθισμένο λάθος στη συγκεκριμένη ερώτηση είναι να απαντάμε ότι ο στόχος μας για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι να λάβουμε μία θέση σε ένα άλλο τμήμα της επιχείρησης. Ειδικά σε νέους εργαζόμενους που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους ή είναι στις πρώτα έτη της εργασίας τους. Στο παραπάνω παράδειγμα με το τμήμα προμηθειών θα ήταν λανθασμένο να απαντήσεις “ιδανικά σε πέντε χρόνια θα ήθελα να εργάζομαι στο λογιστήριο αλλά προς το παρόν αφού υπάρχει θέση στις προμήθειες θα ήθελα να αναλάβω αυτή την ευθύνη”. Ο εργοδότης θέλει έναν εργαζόμενο που θα κάνει με όρεξη και ενθουσιασμό τη δουλειά του και η απάντηση αυτή δίνει πολύ κακή εντύπωση. Ακόμα και να το πιστεύεις αυτό, μην το πεις. Πάρε τη δουλειά που έχεις τώρα ανάγκη και όταν μάθεις από μέσα ότι άνοιξε μία θέση στο λογιστήριο, μπορείς να απευθυνθείς στον υπεύθυνο του τμήματος ή στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, λέγοντας “πιστεύω ότι μου ταιριάζει πολύ αυτός ο ρόλος, θα μπορούσα να έχω μια ευκαιρία να το δοκιμάσω?”.
Κάνε μία πρόβα την απάντηση σου από την προηγούμενη μέρα. Μην προσπαθήσεις όμως να παπαγαλίσεις γιατί μπορεί κάτι να πάει στραβά και να τα κάνεις θάλασσα. Για να νιώσεις μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείς να προετοιμαστείς για ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν από τις απαντήσεις που θα δώσεις. Μείνε συγκεντρωμένος στον στόχο σου και είμαστε σίγουροι ότι θα τα πας περίφημα.