Το πρώτο που πρέπει να φροντίσεις είναι να γνωρίζεις τα βασικά θέματα που μπορεί να συζητήσετε και να είσαι έτοιμος να απαντήσεις. Δεν χρειάζεται άγχος, δεν γράφεις διαγώνισμα και ο άνθρωπος που θα σου κάνει τη συνέντευξη μπορεί να είναι αυστηρός αλλά κάνει απλά τη δουλειά του. Προσπαθεί να αποκτήσει την καλύτερη δυνατή εικόνα για τις δεξιότητες, τις γνώσεις και τον χαρακτήρα σου.
Για να είσαι σίγουρος ότι δε θα βρεθείς προ εκπλήξεων, διάβασε εδώ τις 100 πιο πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να σου γίνουν σε μία συνέντευξη.
2. Ενημερώσου για τη θέση και την εταιρεία
Είναι πολύ πιθανό στη συνέντευξη να ρωτηθείς ευθέως τι γνωρίζεις για την εταιρεία. Φρόντισε να γνωρίζεις το αντικείμενο της εταιρείας και ορισμένες βασικές πληροφορίες από τη σελίδα της εταιρείας στο διαδίκτυο και τα social media. Φρόντισε επίσης να ενημερωθείς ποιά είναι η γενική περιγραφή των καθηκόντων για τη θέση που αιτείσαι. Τι πρέπει να κάνει δηλαδή σε γενικές γραμμές π.χ. ένας υπεύθυνος προμηθειών ή ένας βοηθός λογιστή ειδικά στην περίπτωση που δεν έχεις ασκήσει τα συγκεκριμένα καθήκοντα στο παρελθόν.
3. Φρόντισε την εξωτερική σου εμφάνιση
Η εξωτερική σου εμφάνιση δημιουργεί την πρώτη εντύπωση σε όλους τους ανθρώπους που γνωρίζεις. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά και στη συνέντευξη για δουλειά. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να έχεις φυσική ομορφιά για να κάνεις καλή εντύπωση. Καθαρά ρούχα και υποδήματα είναι απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας και εμφάνιση που αρμόζει στην περιγραφή της θέσης εργασίας θα βοηθήσει. Το τελευταίο βέβαια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις απαιτήσεις της εκάστοτε εταιρείας. Οι γυναίκες φροντίστε να είστε κομψές αλλά όχι προκλητικές καθώς μπορεί να παρεξηγηθείτε ή να υποεκτιμήσουν τις δεξιότητές σας επηρεαζόμενοι από στερεότυπα που έχουν να κάνουν με την εμφάνιση.
4. Να είσαι ειλικρινής
Μην προσπαθείς να παρουσιάσεις μια άλλη εικόνα από την πραγματική σου. Εάν επικαλεστείς προσόντα που δεν έχεις, αυτό θα φανεί στην πορεία. Εξάλλου το να πεις ψέματα για να πάρεις μία θέση, θα δημιουργήσει εξίσου μεγάλα προβλήματα σε εσένα εκτός από την εταιρεία που θα σε προσλάβει.
5. Να έχεις αυτοπεποίθηση
Το γεγονός ότι δεν πρέπει να πεις ψέματα δε σημαίνει ότι πρέπει να έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση ή να υποεκτιμάς τον εαυτό σου. Έφτασες μέχρι τη συνέντευξη, πίστεψε στις δυνατότητές σου! Περιέγραψε τις δεξιότητές σου όσο πιο εμφατικά μπορείς για να πιστέψει σε εσένα και η εταιρεία που δίνεις τη συνέντευξη.
6. Μην είσαι επιπόλαιος
Ο άνθρωπος που σου κάνει τη συνέντευξη θέλει να δει εάν ταιριάζεις στο προφίλ που θέλει η εταιρία για το στέλεχος που θα προσλάβει στη συγκεκριμένη θέση. Αν θέλεις να πάρεις τη συγκεκριμένη θέση πρέπει να απαντάς πάντα απλά, ξεκάθαρα και να συμπεριφέρεσαι σαν αυτή η δουλειά να είναι η δουλειά των ονείρων σου.
7. Να είσαι ευγενικός
Ακόμα και στην περίπτωση που σου φερθούν περίεργα στη συνέντευξη να είσαι ευγενικός. Ίσως προσπαθούν να εξετάσουν αν μπορείς να αντιμετωπίσεις με ψυχραιμία δύσκολες καταστάσεις. Το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να αποδείξεις ότι αξίζεις τη θέση για την οποία είσαι εκεί. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι πρέπει να ανεχθείς συμπεριφορές που ξεπερνούν τα όριά σου, όπως για παράδειγμα μία σεξουαλική παρενόχληση.
8. Ετοίμασε τις δικές σου ερωτήσεις
Αν σου δοθεί η ευκαιρία μπορείς και πρέπει να κάνεις τις δικές σου ερωτήσεις στη συνέντευξη. Αυτό θα σε βοηθήσει τόσο να δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τη θέση. Επίσης θα ξεκαθαρίσεις λεπτομέρειες της συνεργασίας σου που δε θέλεις αργότερα να σε ταλαιπωρούν.
Αν θέλεις μερικές ιδέες είναι οι εξής: